06 Oktober 2024

Fluorvrije behandeling textiel

Shutterstock 71847091

Het gebruik van fluorcarbon heeft één belangrijk nadeel, met name het negatieve milieueffect. De meeste fluorcarbonverbindingen, vooral die uit de groep van perfluorkoolstoffen (PFC's), zijn niet biologisch afbreekbaar. PFC's omvatten duizenden stoffen, maar de bekendste zijn PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonzuur). PFC's worden vaak "forever chemicals" genoemd omdat ze niet op natuurlijke wijze afbreken en zich ophopen in het milieu. Bepaalde wetgeving, certificaten, labels (zoals bijvoorbeeld OEKO-TEX),… zorgen ervoor dat we gedwongen worden om alternatieven te gaan zoeken.

Zo wordt er gesproken over C8, C6 en zelfs C0… maar wat is het verschil ? De “C” staat voor “koolstof” en de getallen erbij staan voor het aantal koolstofketens. C8 bevat: bijvoorbeeld perfluoroctaansulfonzuur (PFOS) en perfluoroctaanzuur (PFOA). C6 is een kortere keten met 6 ipv 8 koolstofketens en gemakkelijker afbreken, maar bevat nog steeds fluor (PFAS). C0 is fluorvrij en volledig duurzaam, maar kan alleen dienen als waterafstotend middel. Deze C0 wordt momenteel steeds vernieuwd en verbetert zodat het steeds beter en beter kan presteren tegen water en vuil.

Wegens de milieuproblemen en de groeiende bezorgdheid in de laatste jaren, worden er steeds meer en meer inspanningen geleverd om PFC-vrije of fluorvrije alternatieven te ontwikkelen. Bij Finipur zetten we hier hard op in. Samen met onderzoekscentra en chemiebedrijven uit heel de wereld gaan we op zoek naar nieuwe behandelingen zonder fluorcarbon, maar waarbij toch gelijkaardige prestaties worden geboden. Deze duurzame alternatieven met gelijkaardige functionele voordelen kunnen we bij Finipur reeds aanbieden zonder de negatieve impact op het milieu. Er zijn momenteel verschillende pistes die worden bewandeld in de zoektocht naar fluorvrije behandelingen. Zo zijn er siliconen gebaseerde behandelingen, een hydrofobe laag op het textiel creëren. Er zijn ook verschillende natuurlijke alternatieven, zoals bijenwas of paraffine, die stoffen tijdelijk waterafstotend kunnen maken. Ook met polyurethaan coatings kunnen we gelijkaardige resultaten bereiken, maar dan zonder de schadelijke effecten van PFAS. Er worden eveneens innovatieve coatings ontworpen die biologisch afbreekbare polymeren gebruiken om textiel te behandelen.

Shutterstock 102299017

Er zijn toch nog enkele uitdagingen… De fluorvrije behandelingen bieden heel wat voordelen wat betreft duurzaamheid en de impact op het milieu. Maar als we kijken naar de performantie of de functionele prestaties, zien we op vandaag dat deze nieuwe behandelingen nog niet op elk vlak even goed scoren dan de oudere en meer schadelijke fluorhoudende technieken. Het textiel moet immers niet alleen water- of vuilafstotend zijn, maar ook slijtage en levensduur zijn belangrijk. En daar scoren alle nieuwe ontwikkelingen nog niet even goed. Maar hieraan wordt hard gewerkt, ook door Finipur en haar partners. De voortdurende innovatie in materialen en chemische processen biedt hoop voor de toekomst en naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, mogen we verwachten dat fluorvrije behandelingen een steeds grotere rol zullen gaan spelen in de productie van waterafstotend textiel. En dit zonder de schadelijke gevolgen voor het milieu. Finipur, way to a greener future…

Bij Finipur hebben we reeds verschillende projecten lopen in outdoortextiel, medisch textiel, technisch textiel, sporttextiel, schoeisel,... En voor elke sector of toepassing zijn er andere eisen en verwachtingen en dankzij onze expertise vinden we voor elke uitdaging de juiste oplossing. Contacteer ons dus ook voor uw project.

Sind Sie bereit, die richtige Lösung für Ihr Produkt zu finden?